Warsztaty szkoleniowe dla badaczy klinicznych

Nazwa "NUTRICIA" powstała od łacińskiego słowa "nutrire" - żywić, karmić. Firma NUTRICIA powstała w 1901 roku w Holandii.

Warsztaty szkoleniowe dla badaczy klinicznych

Fundacja NUTRICIA kształci kolejne pokolenie młodych naukowców

Warszawa, 20 września 2010 r. – Ponad 40 młodych naukowców z całej Polski wzięło udział w seminarium szkoleniowym „Zasady planowania badań naukowych w medycynie”, zorganizowanych przez Fundację NUTRICIA w dniach 13 i 14 września 2010 r. Patronat naukowy nad warsztatami objęła Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Warsztaty szkoleniowe dla badaczy klinicznych

Program seminarium obejmował wykłady i warsztaty – łącznie 14,5 godzin zajęć na temat zasad i praktyki prowadzenia badań klinicznych. Uczestnicy seminarium zyskali kompleksową wiedzę o tym, jak zorganizować i prowadzić badania naukowe, poznając zagadnienie z różnych punktów widzenia: merytorycznego, konstruowania budżetu, kwestii prawnych, kwestii etycznych, opracowania publikacji po badaniu i prezentacji wyników. Omawiano też szczegółowo kwestię interpretacji i wykorzystywania w praktyce publikacji o innych badaniach, co pozwoli uczestnikom seminarium ocenić wartość publikacji i doniesień medycznych oraz właściwie przełożyć je na codzienną praktykę lekarską.

Zajęcia prowadzili: prof. dr hab. med. Hanna Szajewska, prof. dr hab. med. Jacek Pietrzyk, dr hab. med. Marek Woynarowski, dr med. Andrea Horvath, dr Magdalena Krekora, dr med. Barbara Wójcicka-Bartłomiejczyk, dr med. Piotr Dziechciarz, dr Jacek Mrukowicz, dr med. Maciej Niewada, dr Daniel Rabczenko, dr Paweł Stefanoff.

„Uczestnicy seminarium wysoko oceniają jego poziom merytoryczny i zaangażowanie wykładowców, zadają prowadzącym mnóstwo pytań. Zgodnie przyznali, że każdy, kto ma jakąkolwiek styczność z badaniami, jako prowadzący lub jako oceniający, powinien przejść taki kurs. Wierzymy, że zdobytą tu wiedzę wykorzystają z sukcesem w swojej pracy naukowej. To już 8. edycja naszego seminarium. Wielu uczestników poprzednich edycji jest obecnie w gronie wiodących badaczy medycznych, można więc powiedzieć, że pomagamy rozwijać się kolejnym pokoleniom badaczy.” – powiedziała Marta Szulc, kierownik Fundacji NUTRICIA.

Ukończenie kursu potwierdzane jest certyfikatem. Każdy z uczestników uzyskał 19 punktów edukacyjnych.

Fundacja NUTRICIA powstała w 1996 roku. Misją Fundacji jest chronienie, promocja i zapewnienie zdrowia poprzez żywienie. Jej działania skupiają się na trzech obszarach: badań z zakresu żywienia człowieka, edukacji związanej z żywieniem kierowanej do społeczeństwa oraz edukacji związanej z żywieniem kierowanej do środowiska medycznego. Od początku swojego istnienia Fundacja finansuje badania naukowe z zakresu żywienia człowieka w formie grantów naukowych. Organizuje także seminaria poświęcone zasadom planowania badań naukowych, finansuje kursy i spotkania edukacyjne dla osób dotkniętych różnymi schorzeniami metabolicznymi oraz wspiera działania edukacyjne w środowisku medycznym.

Marta Szulc
Kierownik Fundacji