Studenci na trampolinie do kariery

Fundacja Badawcza NUTRICIA została założona w 1996 roku w celu promowania nauki o żywieniu poprzez sponsorowanie badań naukowych z zakresu żywienia człowieka.

Studenci na trampolinie do kariery

Finaliści programu Trampolina wdrażają własne projekty w NUTRICIA

Warszawa, 22 sierpnia 2011 r. – Dwoje studentów, finalistów programu Trampolina, rozpoczęło realizację swoich autorskich projektów w NUTRICIA Zakłady Produkcyjne w Opolu. Podczas trzymiesięcznego, płatnego stażu mają możliwość sprawdzenia się w roli samodzielnego pracownika i zdobycia praktyki pod okiem doświadczonych managerów.

Program „Trampolina” przeznaczony jest dla studentów III, IV i V roku. Swoich sił może spróbować w nim każdy, niezależnie od kierunku, trybu czy miejsca studiów. Konkurując o trzymiesięczny, płatny staż studenci mogli rozwiązać jedno z dwóch zadań, decydując tym samym o miejscu odbycia stażu. Można go odbyć w Biurze Zarządu, zajmując się wewnętrznym public relations lub na wydziale produkcyjnym. Prace studentów oceniane były pod kątem możliwości zastosowania proponowanego rozwiązania w praktyce, kreatywności oraz oryginalności spojrzenia na rozwiązywane zagadnienie. W maju, spośród kilkudziesięciu kandydatów wybrano dwójkę, która obecnie realizuje swoje pomysły.

Anna Ognista, studentka IV psychologii na Uniwersytecie Opolskim, jest autorką najlepszego pomysłu na promocję proekologicznych zachowań wśród pracowników firmy. Swój projekt realizuje w Biurze Zarządu NUTRICIA. Jej zadaniem jest motywowanie pracowników NUTRICIA do tego, by zazielenili swoje miejsca pracy. Planuje prowadzenie szkoleń, konkursów, sondaży i quizów związanych z ekologią. Zachęca również pracowników do dzielenia się własnymi pomysłami na stworzenie ekologicznych miejsc pracy.

Maciej Topczewski, tegoroczny absolwent zarządzania i inżynierii produkcji na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu, wygrał staż opracowując najlepszy sposób na zmniejszenie strat surowców podczas produkcji obiadków BoboVita. Jego pomysł pozwoli skrócić czas zmiany asortymentu na linii produkcyjnej i zmniejszyć zużycie energii.

„Staż w NUTRICIA jest dla mnie wielką szansą na poznanie standardów działań obowiązujących w międzynarodowych korporacjach. Dzięki doświadczeniu zdobytemu podczas pracy nad projektem dowiedziałem się, jak istotne dla osiągnięcia założonych celów są zgrane, wzajemnie uzupełniające się działania całego zespołu” – powiedział Maciej Topczewski.

Studenci i absolwenci doceniają możliwość zdobycia cennego doświadczenia i samodzielność podczas realizacji projektów. Co roku do Zakładów Produkcyjnych NUTRICIA trafia kilkaset podań i zapytań o możliwość odbycia stażu.

„Współpraca pomiędzy NUTRICIA a stażystami i praktykantami odbywa się z korzyścią dla obu stron. Oni uczą się od bardziej doświadczonych kolegów koleżanek, rozwijają swoją wiedzę i umiejętności. Otrzymują także możliwość realizowania własnych projektów. My z kolei korzystamy z ich oryginalnych pomysłów i świeżego spojrzenia na wyzwania, przed jakimi staje firma” – powiedziała Beata Sawicka, kierownik ds. odpowiedzialności społecznej i biura zarządu.

Kolejna edycja programu Trampolina zostanie ogłoszona w styczniu 2012 roku. Więcej informacji o programie znajduje się na stronie www.nutricia.com.pl.

NUTRICIA Zakłady Produkcyjne w Opolu to największa w Europie fabryka, która produkuje żywność dla niemowląt i małych dzieci, mającą status środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Bezpośrednimi odbiorcami fabryki są jednostki sprzedażowe Danone Baby Nutrition w poszczególnych krajach (w Polsce NUTRICIA Polska).

Beata Sawicka
Kierownik ds. Odpowiedzialności Społecznej i Biura Zarządu